Timjangravad lax med potatissallad

Att grava lax är egentligen väldigt enkelt. Det är vanligast att man använder dill, men prova denna med timjan. jag gillar att den inte får stå för länge. Gör gärna i prdning den dagen före eller på morgonen och ät den samma dag. Innan man gravar laxen måste man bara komma ihåg att lägga den i frysen först tre dygn.

Ingredienser (4 portion)

Timjangravad lax
400 g laxfilé
3 msk hackad timjan
finrivet skal av ½ citron
1 msk honung
1 ½ tsk salt
1 tsk malen peppar
Potatissallad
200 g färskpotatis
½ finskivad gurka (150 g)
1 ½ msk kapris
¾ liter färska spenatblad (75 g)
saft av ½ citron (2 msk)
½ dl rapsolja
salt och peppar

Tillagning

Lägg laxen på ett fat med skinnsidan ner. Lägg på timjan, finrivet citronskal, honung, salt och peppar. Värm honungen lite om den är stel. Täck den med en tallrik. Låt laxen stå minst 4 timmar. Om den ska ätas efter 4 timmar ska den marineras i rumstemperatur. Om den ska ätas senare ska den marineras i kylen.

Tvätta potatisen och skär den i mycket tunna skivor. Koka upp den hastigt i saltat vatten. Låt den svalna. Blanda gurka, kapris, spenatblad, citronsaft, rapsolja, salt och peppar.

Servera salladen till laxen, som ska skäras i tunna skivor.

Fler liknande recept