God syditaliensk musselpastarätt. Snyggast blir den om man hittar svart tagliatelle, men vanlig tagliatelle blir precis lika gott.
Tagliatelle con cozze
Ingredienser (4 portion)
500 g tagliatelle, gärna svart
1 kg färska blåmusslor
1 ½ dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
3-4 stjälkar persilja
1 krm svartpeppar
Sås
4 mogna tomater
3 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
½ torkad röd chili
½-1 tsk salt
½-1 dl hackad persilja till servering
Tillagning
Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpeppar och musslorna.
Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, c:a 5 minuter. Sila av och spara spadet.
Låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
Tomatsåsen: Skär tomaterna till tomatsåsen i småbitar.
Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den hela torkade chilin.
Ta upp chilin när vitlöken börjar få finfärg.
Häll i tomatbitar, salt och c:a 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i c:a 15 minuter.
Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av.
Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen.
Blanda noga och smaka av med salt.
Lägg upp pastan på fat. Lägg på musslorna och toppa med persilja.