
God syditaliensk musselpastarätt. Snyggast blir den om man hittar svart tagliatelle, men vanlig tagliatelle blir precis lika gott.
God syditaliensk musselpastarätt. Snyggast blir den om man hittar svart tagliatelle, men vanlig tagliatelle blir precis lika gott.
500 g tagliatelle, gärna svart
1 kg färska blåmusslor
1 ½ dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
3-4 stjälkar persilja
1 krm svartpeppar
Sås
4 mogna tomater
3 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
½ torkad röd chili
½-1 tsk salt
½-1 dl hackad persilja till servering
Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpeppar och musslorna.
Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, c:a 5 minuter. Sila av och spara spadet.
Låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
Tomatsåsen: Skär tomaterna till tomatsåsen i småbitar.
Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den hela torkade chilin.
Ta upp chilin när vitlöken börjar få finfärg.
Häll i tomatbitar, salt och c:a 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i c:a 15 minuter.
Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn.
Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av.
Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen.
Blanda noga och smaka av med salt.
Lägg upp pastan på fat. Lägg på musslorna och toppa med persilja.