Denna goda, smakrika dessert är väldigt frisk, och kontrasten mellan svartvinbärsgranitén och de mjuka, vaniljsmakande persikorna blir väldigt raffinerad. Tyvärr använder vi svarta vinbär alldeles för sällan i Sverige.
Svartvinbärsgranité med vaniljpocherad persika
Ingredienser (6 portion)
Svartvinbärsgranité
2 gelatinblad
120 g socker
350 g vatten
c:a 25 g pressad citronsaft
400 g svartvinbärspuré (10 % socker)
Vaniljpocherad persika
6 mogna vackra persikor
pepparmyntablad till dekor
Sockerlag
1 vaniljstång, delad och urskrapad
150 g socker
300 g vatten
300 g sött dessertvin
100 g pressad citronsaft
Tillagning
Svartvinbärsgranité: Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
Koka en sockerlag av sockret och vattnet.
Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar följa med ner i lagen. Rör om tills bladen smält och låt kallna.
Mixa in citronsaft och svartvinbärspuré, häll ut på en kantplåt och ställ in den i frysen.
Vaniljpocherad persika: Skålla persikorna i kokande vatten, lägg dem genast i isvatten och dra av skalet med en kniv.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten kniv.
Koka upp vaniljstång, socker, vatten, vin och citronsaft i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Lägg ner de mogna persikorna, koka upp, dra åt sidan och låt ligga tills de känns alldeles möra när man sticker i dem med en kniv.
Kyl ner persikorna i lagen i ett vattenbad, låt dem stå och dra i rumstemperatur i minst 6 timmar. De kan gärna kokas in dagen före.
Dra ut kärnan med en tång så att persikan ser hel ut.
Fyll granité i stora dry martini-glas, lägg de avrunna, urkärnade persikorna ovanpå och dekorera med pepparmyntablad.