Svartvinbärsgranité med vaniljpocherad persika

Denna goda, smakrika dessert är väldigt frisk, och kontrasten mellan svartvinbärsgranitén och de mjuka, vaniljsmakande persikorna blir väldigt raffinerad. Tyvärr använder vi svarta vinbär alldeles för sällan i Sverige.

[ssba-buttons]

Ingredienser (6 portion)

Svartvinbärsgranité
2 gelatinblad
120 g socker
350 g vatten
c:a 25 g pressad citronsaft
400 g svartvinbärspuré (10 % socker)
Vaniljpocherad persika
6 mogna vackra persikor
pepparmyntablad till dekor
Sockerlag
1 vaniljstång, delad och urskrapad
150 g socker
300 g vatten
300 g sött dessertvin
100 g pressad citronsaft

Tillagning

Svartvinbärsgranité: Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.

Koka en sockerlag av sockret och vattnet.

Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar följa med ner i lagen. Rör om tills bladen smält och låt kallna.

Mixa in citronsaft och svartvinbärspuré, häll ut på en kantplåt och ställ in den i frysen.

Vaniljpocherad persika: Skålla persikorna i kokande vatten, lägg dem genast i isvatten och dra av skalet med en kniv.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en liten kniv.

Koka upp vaniljstång, socker, vatten, vin och citronsaft i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Lägg ner de mogna persikorna, koka upp, dra åt sidan och låt ligga tills de känns alldeles möra när man sticker i dem med en kniv.

Kyl ner persikorna i lagen i ett vattenbad, låt dem stå och dra i rumstemperatur i minst 6 timmar. De kan gärna kokas in dagen före.

Dra ut kärnan med en tång så att persikan ser hel ut.

Fyll granité i stora dry martini-glas, lägg de avrunna, urkärnade persikorna ovanpå och dekorera med pepparmyntablad.

Fler liknande recept