Svartsoppa

Svartsoppa är den klassiska inledningen på en gåsamiddag.

Ingredienser (8 portion)

4 dl gåssblod
5 msk vetemjöl
2 liter vatten
½ flaska kalvfond
1 tsk salt
1 dl socker
½ tsk nymald vitpeppar
2 msk mald torkad ingefära
½ tsk malda nejlikor
½ dl vitvinsvinäger
½ dl koncentrerad nypressad äppeljuice
1 dl madeira eller söt sherry
4 msk konjak
Till servering
kokta äppelklyftor
skivad leverkorv

Tillagning

Sila blodet ner i en bunke.

Sikta i vetemjölet under vispning.

Låt stå att svälla.

Koka upp vatten och fond i en stor gryta.

Häll i mjölblandningen under kraftig vispning i buljongen och låt den sjuda några minuter.

Dra grytan åt sidan och vispa ur lite värme. Tillsätt salt, socker, kryddor, vinäger och äppeljuice. Smaka slutligen av soppan med madeira eller söt sherry och konjak.

Låt soppan stå och mogna 1-2 dagar. Värm soppan försiktigt under ständig vispning - låt den inte koka. Smaka eventuellt av med mer konjak.

Servera soppan med kokta äppelklyftor och gärna stekt leverkorv i skivor.

Fler liknande recept