Stekta svartrötter med pumpa och paprika, mangold och bönpuré

Många har uppfattningen att det är jobbigt och skitigt att använda svartrötter. Jag tycker att smaken uppväger, och att de är väl värda att använda oftare. Svartrötter innehåller mycket C-vitamin, vilket är svårt att tro eftersom de växer rakt ner i jorden. Växtsättet gör dem problematiska att dra upp, de vill gärna gå av på mitten. Man får ha rätt knyck i handleden när man skördar. Med sin lätta sötma och krämiga smak gör sig svartrötter bäst rostade eller stekta.

Ingredienser (4 portion)

1 kg svartrötter
salt eller ½ citron
5 dl standardmjölk
5 dl vatten
salt
Pumpa och paprika
2 röda eller gröna paprikor
200 g pumpakött som är mjuk i köttet, t.ex. Blue Hubbard eller Delizia
1 schalottenlök
2 dragonkvistar
2 msk svensk hampolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och vitpeppar från kvarn
Bönpuré
1 dl svarta bönor
8 tomater
1 vitlöksklyfta
½ chilifrukt av stark typ, t.ex. jalapeño eller Santa Fe Grande
1 msk milt paprikapulver
1 msk rödvinsvinäger
Mangold
200 g späd mangold
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar från kvarn

Tillagning

Blanda 1 liter vatten med 2 msk salt eller citronsaft. Fyll diskhon med vatten och lägg ner svartrötterna så att jorden lossnar. Skala rötterna och skölj i kallt vatten innan du lägger ner dem i det saltade vattnet. Saltet förhindrar oxidering av roten. Skär rötterna i ca 1 dm långa stubbar. Häll upp mjölk och vatten i en kastrull och lägg i stubbarna. Tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Sänk sedan till medelvärme och koka i ca 15 minuter eller tills rötterna är helt genommjuka. Lyft upp dem försiktigt och lägg på hushållspapper för att rinna av. Låt svalna.

Sätt ugnen på 300 grader. Gnid in paprikorna med lite olja. Rosta i ugnen tills större delen av skinnet har blivit svart, 20-30 minuter. Lägg paprikorna i en bunke och täck med plastfilm. Ställ in i kylen 1 timme. Skala sedan paprikorna med en liten skalkniv. Öppna och skölj bort kärnorna. Skär paprikorna i små fyrkanter. Skär pumpan och löken i så små fyrkanter som möjligt. Blanda allt i en bunke och smaksätt med olja, vinäger, salt och peppar.

Blötlägg bönorna 1 dygn i rumstemperatur. Häll av och spola dem i kallt vatten. Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Skär chilin i små bitar, fröna ska också med. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på medelvärme i ca 1 timme, eller tills bönorna är sönderkokta. Om det kokar torrt, tillsätt lite vatten. Rör om så att det inte bränner fast. Häll sedan röran i kannmixern och mixa på full hastighet tills den är helt slät. Smaksätt med salt.

Skölj mangolden i kallt vatten. Skär bort stammarna och skär bladen i grova bitar. Marinera bladen i olja och vinäger.Smaksätt med salt och peppar och låt stå framme till servering. Det gör inget om det får stå någon timme och dra åt sig smakerna.

Värm tallrikarna i ugnen. Stek rötterna i 1 msk smör på medelhög värme i en panna. Använd en pincett för att snurra på dem så att de får färg runt om. Salta försiktigt. Lägg upp papper för att rinna av. Lägg upp enligt bild och servera direkt.

Fler liknande recept