En festlig, nyttig och relativt lättlagad torskrätt med finstämda smaker.
Stekt torskrygg på bädd av ungsrostad palsternacka och skummad jordärtskockssås
Ingredienser (4 portion)
4 portionsbitar torskrygg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Jordärtskockssås
150 g jordärtskockor
2 finhackade schalottenlökar
8 kryddpepparkorn
2 ansjovisfiléer
1 msk smör
3 dl fiskbuljong
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymald peppar
Ugnsostad palsternacka
6 skalade palsternackor
3 msk olivolja
½ krm vitpeppar
2 krm salt
Garnering
basilikablad
dillvippor
Tillagning
Jordärtskockssås: Skala jordärtskockorna och skär dem i tärningar. Fräs jordärtskockor, schalottenlök, kryddpeppar och ansjovis i smör i en kastrull.
Häll på fiskbuljong, grädde och mjölk och låt koka ihop tills hälften återstår, ca 4-5 dl.
Mixa och sila av såsen. Smaka av med salt och peppar.
Ugnsostad palsternacka: Sätt ugnen på 225°. Skär palsternackorna i långsmala klyftor. Blanda väl med olja, salt och peppar.
Lägg palsternackklyftorna i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen i 25-30 min. Vänd någon gång under tiden.
Krydda fisken och stek den ca 3-4 min på varje sida i lite smör.
Garnering: Lägg palsternackorna i botten på varma tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Hetta upp och kör såsen skummig i mixer. Häll runt om fisken. Garnera med basilikablad och dillvippor.