Stekt gås

Gås äter man traditionellt på mårtensafton 10 november. Traditionen finns främst i Skåne och Tyskland. Som förrätt innan äter man svartsoppa och äppelkaka till efterrätt. Fast detta upplägg kommer från Stockholm. Från början åt man lutfisk som förrätt och risgrynsgröt till efterrätt.

Ingredienser (8 portion)

1 gås (5-6 kg)
1 msk salt
vitpeppar
1 citron
4-5 dl hönsbuljong
Fyllning
6-8 äpplen i klyftor
20 kärnfria katrinplommon
Sås
4-5 dl sky och buljong
1 ½ msk vetemjöl
salt
vitpeppar
Till servering
8-10 kokta äppelhalvor
vinbärsgelé
kokta katrinplommon

Tillagning

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Tag ur, skölj och torka gåsen väl.

Gnid gåsen in- och utvändigt med citron, salt och vitpeppar.

Fyll den med frukten.

Sy ihop gåsen vid gumpen och bind upp den. Lägg fågeln med bröstet upp i en långpanna. Häll lite vatten eller buljong i pannan. Sätt in gåsen i ugnen.

Ös gåsen då och då och späd, när så behövs, med mer vätka. Ser gåsen ut att bli för mörk, täck den med aluminiumfolie. Beräkna 2 ½-3 timmars stektid. Exakt stektid är svår att ange. Den beror på gåsens ålder. Pröva om gåsen är färdig genom att ticka i låret. Känns det mört, och om den saft som sipprar ut är klar, är gåsen färdig.

Häll av fettet och skyn 10-15 minuter innan gåsen beräknas vara färdig. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Häll ett par matskedar kallt vatten över gåsen och låt den steka färdig med ugnsluckan på glänt, för att skinnet skall bli riktigt knaprigt. Skumma under tiden så mycket fett som möjligt av skyn. Späd den om så behövs med god buljong. Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten, blanda ned redningen i skyn under omrörning och låt såsen koka 5-10 minuter. Smaka av den med salt och vitpeppar.

Servera gåsen direkt från ugnen. Skär den vid bordet och bjud såsen, kulstekt potatis, kokta äppelhalvor med vinbärsgelé, katrinplommon och rödkål eller kokt brysselkål till.

Fler liknande recept