Soupe aux crevettes

En god fransk räksoppa.

Ingredienser (4 portion)

300 g räkor
3 msk smör
1 hackad gul lök
25 g hackad rotselleri
½ dl konjak
3 msk vetemjöl
7 dl grädde
¾ dl torrt vitt vin
(¾ dl fisk- eller kalvbuljong)
Till värmning av räkorna:
½ dl torrt vitt vin

Tillagning

Rensa räkorna.

Smält smör i en kastrull, lägg i lök och rotselleri och låt det fräsa tills löken är guldgul och nästan genomskinlig.

Blanda ned räkskalen.

Tillsätt konjak och låt den koka in. Rör ned vetemjöl och späd med grädde.

Lägg på lock och låt soppan koka på svag värme i ca 30 minuter.

Sila ifrån skalen. Späd soppan med vitt vin och eventuellt lite buljong. Smaka av.

Låt soppan koka upp.

Värm räkstjärtarna i lite vitt vin. Lägg dem i soppan eller direkt i tallrikarna vid servering.

Fler liknande recept