En enkel söndagsstek på fransyska. Servera med god madeirasås, potatisgratäng och kokt brysselkål.
Söndagsstek
Ingredienser (6 portion)
1 ¼ kg fransyska
smör
salt
svartpeppar
Madeirasås
½ dl Madeira
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk kinesisk soja
2-3 ansjovisfiléer på burk
svartpeppar
1 msk smör
3 dl vispgrädde
Tillagning
Sätt ugnen till 150 grader.
Putsa köttet och bind ihop med steksnöre.
Bryn köttet snabbt i smör på högsta värme så att det får en fin stekyta.
Salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsfast form och sätt in i ugn c:a 2 timmar tills innertemperatur 70-75 grader.
Madeirasås: Häll Madeira, kalvfond, soja och svartpeppar i en kastrull och låt koka i 5 minuter.
Sänk till medellåg värme, tillsätt vispgrädde och mosade ansjovisfiléer.
Låt småkoka i ytterligare 3 minuter.
Sila bort ansjovisfiléerna.
Servera köttet och såsen med potatisgratäng eller kokt potatis, kokt brysselkål och vinbärsgelé.