
Slottsstek är en lite finare stek gjord på fransyska. Servera slottssteken med kokta grönsaker, kokt potatis och vinbärsgelé.
Slottsstek är en lite finare stek gjord på fransyska. Servera slottssteken med kokta grönsaker, kokt potatis och vinbärsgelé.
1 rödlök
1 morot
1 rotselleri
1 kg benfri fransyska
smör
1 tsk salt
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
5 ansjovisfiléer
1 msk vinäger
2-3 dl vatten
Gräddsås
3 dl sky
2 ½ msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt
peppar
Skala och klyfta rödlöken. Skala och skär moroten och rotsellerin i bitar.
Bryn köttet och lök i smör i en stekgryta
Tillsätt resten av ingredienserna och späd med lite av vattnet.
Efterstek under lock på svag värme till köttet känns mört. Det tar ca 1 ½ timme. Ös då och då och späd med mer vatten.
Ta upp steken ur grytan och låt den vila några minuter.
Sila skyn i en kastrull och späd med vatten till så det blir 3 dl.
Rör ned mjölet, utrört i lite kallt vatten.
Låt såsen koka 3-5 minuter. Späd under tiden med grädden och smaksätt med salt och peppar.
Skär upp steken i tunna skivor och servera med såsen, kokt potatis, kokta grönsaker och vinbärsgelé.