Slottsstek

Slottsstek är en lite finare stek gjord på fransyska. Servera slottssteken med kokta grönsaker, kokt potatis och vinbärsgelé.

Ingredienser (6 portion)

1 rödlök
1 morot
1 rotselleri
1 kg benfri fransyska
smör
1 tsk salt
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
5 ansjovisfiléer
1 msk vinäger
2-3 dl vatten
Gräddsås
3 dl sky
2 ½ msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt
peppar

Tillagning

Skala och klyfta rödlöken. Skala och skär moroten och rotsellerin i bitar.

Bryn köttet och lök i smör i en stekgryta

Tillsätt resten av ingredienserna och späd med lite av vattnet.

Efterstek under lock på svag värme till köttet känns mört. Det tar ca 1 ½ timme. Ös då och då och späd med mer vatten.

Ta upp steken ur grytan och låt den vila några minuter.

Sila skyn i en kastrull och späd med vatten till så det blir 3 dl.

Rör ned mjölet, utrört i lite kallt vatten.

Låt såsen koka 3-5 minuter. Späd under tiden med grädden och smaksätt med salt och peppar.

Skär upp steken i tunna skivor och servera med såsen, kokt potatis, kokta grönsaker och vinbärsgelé.

Fler liknande recept