Detta är en version av skaldjurspytt som är inspirerad av Spanien. Det är en underbar rätt att ställa fram på en buffé tillsammans med några goda såser.
Skaldjurspanna
Ingredienser (8 portion)
2 humrar, glaskokta, och delade i bitar
1 kg blåmusslor
500-600 g hjärtmusslor
15 gambas
1 kg clams
6 krossade vitlöksklyftor
i litet knippe grovskuren blekselleri
1 dl olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 knippe grovskuren sticklök
några timjankvistar
200 g delade cocktailtomater
salt och peppar
aioli
nybakat frasigt bröd
Tillagning
Tvätta och rensa blåmusslorna under rinnande kallt vatten. Släng dem som inte sluter sig när man knackar dem lätt mot köksbänken.
Lägg hjärtmusslorna i kallt vatten så att eventuell sand stöts ut.
Fräs vitlöken och sellerin i olivoljan i en stor panna eller gryta.
Lägg i alla skaldjur och häll på vinet.
Tillsätt sticklök och timjan.
Salta och peppra.
Täck med ett lock och låt koka upp i ca 2 minuter.
Lägg i tomaterna och rör om.
Servera med aioli och nybakat frasigt bröd.