
Att göra egen fond kommer nog aldrig att slå igenom hos den breda massan, men den som försöker sig på det blir rikligt belönad.
Att göra egen fond kommer nog aldrig att slå igenom hos den breda massan, men den som försöker sig på det blir rikligt belönad.
1 kg skal från räkor, hummer eller kräftor
3 gula lökar
1 fänkål
3 msk rapsolja
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
3 msk tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
vatten
Krossa skaldjursskalen.
Skala och skär lök och fänkål i mindre bitar.
Bryn skal och grönsakstärningar 5 minuter i rapsolja.
Tillsätt kryddor och tomatpuré. Tillsätt vinet och häll på vatten så att det precis täcker skalen.
Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter.
Lägg på lock och ta kastrullen från plattan.
Låt dra i 30 minuter.
Sila genom silduk eller finmaskig sil.