Skaldjursfond

Att göra egen fond kommer nog aldrig att slå igenom hos den breda massan, men den som försöker sig på det blir rikligt belönad.

Ingredienser (1 portion)

1 kg skal från räkor, hummer eller kräftor
3 gula lökar
1 fänkål
3 msk rapsolja
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
3 msk tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
vatten

Tillagning

Krossa skaldjursskalen.

Skala och skär lök och fänkål i mindre bitar.

Bryn skal och grönsakstärningar 5 minuter i rapsolja.

Tillsätt kryddor och tomatpuré. Tillsätt vinet och häll på vatten så att det precis täcker skalen.

Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter.

Lägg på lock och ta kastrullen från plattan.

Låt dra i 30 minuter.

Sila genom silduk eller finmaskig sil.

You May Also Like

1.Bernard

Fantastiskt gott. Blir en grym sopp- eller såsbas.
2.filfras

koktid max 17 min,annars risk för beskhet. /Ingemar


* = Obligatoriskt fält