En lyxig variant på smörgåstårta med härlig smak av hav och med nyttig botten gjord av kavring. Passar extra bra på vid midsommar eller till studentbuffén.
Skagentårta
Ingredienser (10 portion)
8 skivor kavring
75 g smör, rumsvarmt
300 g nyskalade räkor
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk hummerfond
½ dl hackad dill
2 msk stenbitsrom
½ tsk pepparmix
4 gelatinblad
Garnering
100 g nyskalade räkor
1-2 msk stenbitsrom
dillkvistar
Tillagning
Mixa smör och kavring till en smulig massa.
Tryck ut massan i en springform (ca 24 cm).
Hacka 200 g räkor grovt. Blanda med crème fraiche
och majonnäs. Smaksätt med hummerfon, dill, stenbitsrom och pepparmix.
Blötlägg och smält gelatinbladen enligt anvisningar på förpackningen. Rör ned gelatinet i crème fraiche-blandningen.
Tillsätt de hackade räkorna och bred ut blandningen på kavringsbottnen.
Täck med plastfilm och ställ i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med hela räkor, stenbitsrom och dillkvistar innan serveringen.