Lyxig dessert som inte kostar många kronor. Semifreddo kommer från Italien, men tros ursprungligen komma från Indien via Mellanöstern. Smaksättningen kan göras med valfria nötter och/eller choklad. Det är även populärt att servera frukt och bär till. Är man en riktig gottegris kan man även göra en söt bärsås till.
OBS: Det är viktigt att man är försiktig när man gör karamellen eftersom sockret blir väldigt varm och kan ge otäcka brännskador.
Karamell
150 g skalade hasselnötter
2 dl strösocker
½ dl kallt vatten
Semifreddo
1 vaniljstång
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vispgrädde
1 nypa salt
Karamell: Sätt ugen på 225 grader.
Rosta hasselnötterna i 3-4 minuter.
Blanda strösocker och vatten i en kastrull. Värm den till medelhög värme.
När sockerlagen börjar ta färg i kanterna skakar man kastrullen försiktigt så att det blandas.
När sockerlagen är gyllengul tillsätter man hasselnötterna.
Sänk värmen lite och blanda ordentligt så att hasselnötterna täcks med karamell.
Låt sjuda tills blandningen är gyllenbrun.
Häll upp karamellen i en värmetålig form som antingen är smord med neutral olja eller klädd med bakplåtspapper.
Låt kallna.
Slå karamellen i mindre bitar och lägg i en matberedare.
Kör med kniven tills karamellen är i mindre bitar. 2-3 mm stora.
Ta ur hälften av karamellen och kör resterande till ett fint pulver.
Semifreddo: Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur fröna.
Separera äggulor och äggvitor.
Vispa vaniljfrön, socker och äggulor i en skål till det blir vitt och pösigt.
Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar.
Vispa äggvitorna och salt till ett styvt skum.
Tillsätt karamell, vispad grädde och äggvitan till äggulesmeten.
Vänd försiktigt så att allt blandas.
Häll allt i en en stor form och täck med förslagsvis plastfolie.
Låt stå i frysen i minst 4-5 timmar. Ta ut en stund innan den ska serveras.