Sauterad torskrygg med sommargrönsaker

Lyxig, nyttig men ändå relativt lättlagad huvudrätt till sommarbjudningen.

Ingredienser (6 portion)

1 dl mjöl
1 msk salt
nymald svartpeppar
6 portionsbitar torskrygg utan skinn
2-3 msk olivolja
1 klick smör
Sommargrönsaker
600 g färskpotatis
300 g skalade schalottenlökar
¾ dl olivolja
2 ½ msk nypressad citron
24 stänger sparris
1 ½ dl creme fraiche
2 msk finhackad kapris
1 klick smör
250 g körsbärstomater

Tillagning

Koka potatisen. Låt schalottenlöken koka med de sista 8-10 minuter, lägg alltså i den efter ca 20 minuter. Låt rinna av.

Halvera potatisen i en skål och krydda med salt och svartpeppar.

Vispa ihop olivolja och citronsaft, rör ned bland potatisen. Håll varmt.

Ansa och skala sparrisen. Lägg i en kastrull med kokande saltat vatten i 2-3 minuter tills de är mjuka. Lägg omedelbart i isvatten för att förhindra överkokning.

Blanda crème fraîche och kapris efter smak.

Mjöla ena sidan av torskryggen och krydda den andra med salt och peppar.

Värm olivolja i en stor stekpanna, placera sedan fisken, mjölad nedåt i pannan och låt koka på medelvärme i 5-6 minuter tills de är gyllenbruna.

Vänd fisken, tillsätt en klick smör, låt det smälta och över fisken och låt sedan koka i ytterligare 2 minuter.

Ta bort pannan från värmen och låt fisken ligga kvar i värmen från pannan med ytterligare 1-2 minuter.   

Smält en klick smör i en annan kastrull och fräs schalottenlöken till gyllenbrun.

Tillsätt körsbärstomater och sparris till pannan att bli ordentligt varm krydda med salt och peppar. Rör i potatisen.

Lägg potatisen på varma tallrikar. Droppa på lite av dressingen.

Lägg fisken överst och servera resterande dressing till.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält