Satayspett

Goda stekta eller grillade spett från Java. Jordnötssåsen gör att torra, fyllig och smakrika vita viner med fatkaraktär passar bra eller varför inte en ljus lageröl.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

500-600 g kycklingfilé
3 msk olja
2 tsk fish sauce
2 msk pressad lime
Jordnötssås:
1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
½ finhackad chilifrukt
½ msk olja
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 dl jordnötter

Tillagning

Skär kycklingen i ungefär 3 cm stora kuber och trä upp dem på spett och lägg på ett fat.

Häll över olja, fish sauce och pressad lime. Marinera 1 timme i kylen. Vänd spetten några gånger under marineringen.

Sätt ugnen på grill 250 grader.

Skala och pressa vitlöken.

Fräs vitlök, ingefära och chili i oljan i en kastrull ca 1 minut.

Tillsätt kokosmjölken. Låt sjuda ca 10 minuter på svag värme. Lägg i jordnötterna och ta bort såsen från spisen.

Mixa såsen grovt med stavmixer.

Lägg spetten på ett smort ugnssäkert fat och sätt in i mitten av ugnen 10 minuter, vänd dem en gång under tiden.

Servera satayspetten med jordnötssåsen och jasminris.

Fler liknande recept