Salamipaj

En härligt krämig italiensk salamipaj. Man bör köpa den bästa salami man har råd med för att få bästa möjliga paj.

Servera salamipajen med en fräsch sallad.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

Pajdeg
130 g smör, rumsvarmt
200 g vetemjöl
25 g kallt vatten
1 krm salt
Fyllning
100 g salami
2 msk olivolja
½ rödlök
1-2 klyftor vitlök
7-8 cocktailtomater
1 näve färsk basilika
75 g parmesanost, grovt riven
Äggstanning
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

Pajdeg: Häll mjöl och salt i en bunke.

Tillsätt smöret.

Finfördela smöret i mjölet med fingrarna.

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg.

Linda in degen i plastfilm eller lägg den i en plastpåse.

Låt vila i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut en tunn deg.

Klä formen med deg. Jämna till kanterna

Stick hål i degen med en gaffel.

Förgrädda pajdegen 10-12 minuter.

Fyllning: Sänk värmen till 175 grader.

Finstrimla salami.

Skala och skär rödlök i tunna skivor.

Skala och finhacka vitlök.

Slanta cocktailtomater.

Hetta upp olja i stekpanna.

Lägg ner rödlök och vitlök och fräs tills den mjuknat.

Tillsätt salami och tomater. Dra åt sidan.

Lägg lök, salami och tomater i pajskalet.

Strimla basilika och grovriv parmesan. Lägg i pajskalet.

Äggstanning: Vispa upp ägg i en skål.

Tillsätt grädde, mjölk, salt och svartpeppar.

Häll äggsmeten över pajen.

Sätt in pajen i ugnen i 20-25 minuter.

Fler liknande recept