En härligt krämig italiensk salamipaj. Man bör köpa den bästa salami man har råd med för att få bästa möjliga paj.
Servera salamipajen med en fräsch sallad.
En härligt krämig italiensk salamipaj. Man bör köpa den bästa salami man har råd med för att få bästa möjliga paj.
Servera salamipajen med en fräsch sallad.
Pajdeg
130 g smör, rumsvarmt
200 g vetemjöl
25 g kallt vatten
1 krm salt
Fyllning
100 g salami
2 msk olivolja
½ rödlök
1-2 klyftor vitlök
7-8 cocktailtomater
1 näve färsk basilika
75 g parmesanost, grovt riven
Äggstanning
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
nymald svartpeppar
Pajdeg: Häll mjöl och salt i en bunke.
Tillsätt smöret.
Finfördela smöret i mjölet med fingrarna.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg.
Linda in degen i plastfilm eller lägg den i en plastpåse.
Låt vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut en tunn deg.
Klä formen med deg. Jämna till kanterna
Stick hål i degen med en gaffel.
Förgrädda pajdegen 10-12 minuter.
Fyllning: Sänk värmen till 175 grader.
Finstrimla salami.
Skala och skär rödlök i tunna skivor.
Skala och finhacka vitlök.
Slanta cocktailtomater.
Hetta upp olja i stekpanna.
Lägg ner rödlök och vitlök och fräs tills den mjuknat.
Tillsätt salami och tomater. Dra åt sidan.
Lägg lök, salami och tomater i pajskalet.
Strimla basilika och grovriv parmesan. Lägg i pajskalet.
Äggstanning: Vispa upp ägg i en skål.
Tillsätt grädde, mjölk, salt och svartpeppar.
Häll äggsmeten över pajen.
Sätt in pajen i ugnen i 20-25 minuter.