Saffranspäron

Inläggningar av frukt är ett bra sätt att förädla och förvara allt man inte hinner äta upp på hösten. Det här receptet på saffranspäron är skapat på Rpsendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Med sina smaker av saffran, kanel, kardemumma och anis passar de förstås extra bra att ta fram till jul.

Ingredienser (1 portion)

Fasta, stora päron, t.ex. Alexander Lukas
Sockerlag
1/2 kg strösocker
1 liter vatten
1 g trådsaffran
3-4 stjärnanis
6-8 kardemummakärnor
1-2 kanelstänger
Färsk ingefära, ca 1 x 1 cm

Tillagning

Skala päronen och dela dem på mitten. Lägg dem i citronvatten så att de inte blir bruna.

Koka ihop socker, vatten och kryddor till sockerlagen tills sockret har löst sig. Lägg ner päronen i lagen och låt dem koka 10-15 minuter. Det är viktigt att päronen inte kokar för länge - de ska ha tuggmotståndet kvar.

Diska burkar och lock noga i kokhett vatten. Ställ dem upp och ner för att torka. Ställ in burkarna i 100 grader varm ugn.

När päronen läggs i burkarna ska dessa fortfarande vara heta. Varma inläggningar läggs i varma burkar, kalla inläggningar i kalla. Placera päronhalvorna i burkarna och fyll sedan med sockerlag upp till kanten. Skruva på locken och se till att det blir vakuum i burkarna genom att sätta in dem på låg värme (ca 80 grader) i ugnen. När locken fått en liten bula mitt på är det klart. Förvara inläggningarna svalt för lång hållbarhet.

Servera gärna päronen med glass eller lättvispad grädde.

Fler liknande recept