Fräscha, spännade och relativt nyttiga hemgjorda chips.
OBS: Köksfläkten får absolut inte vara på under friteringen.
Fräscha, spännade och relativt nyttiga hemgjorda chips.
OBS: Köksfläkten får absolut inte vara på under friteringen.
2 rödbetor
1 sötpotatis
1 stor morot
2 medelstora palsternackor
matolja
Kumminsalt
1 msk hela kumminfrön
1 msk havssalt
1 tsk paprikapulver
½ tsk nymald svartpeppar
Skrubba rutfrukterna och skär dem tunt med en mandolin, matberedare eller vass kniv ungefär 1 mm tjockt. Skär rödbetorna sist eftersom de färgar ned redskapen.
Rosta komminfröna i en torr het stekpanna i c:a 2 minuter.
Mortla kumminfröna tillsammans med salt, paprikapulver och svart pepper.
Fyll en stor tjockbottnad gryta med 1/3-del olja. Värm oljan till 180 grader.
Fritera rotfruktschipsen gyllengula i omgångar lyft upp med hålslev eller kockpincett. Fritera rödbetschipsen sist. Lägg dem att svalna på hushållspapper.
Strö över kumminsaltet och servera.
Förvara eventuellt överblivna chips i en lufttät burk. De håller i 3-5 dagar.