Nyttig och god fiskrätt av stjärnkocken Fredrik Eriksson.
Servera gärna men kall öl till.
500 g strömming
1 knippe sparris
1 knippe morötter
12 färskpotatisar
1 påse jungfrusallad eller mix-sallad
1 citron
1 msk flytande honung
100 g hyvlad Västerbottensost
1 msk rapsolja
2 msk smält smör
1 msk rapsolja
salt
1 tsk kryddpeppar
1 kruka dill
1 dl gräddfil
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sparris och morötter och koka dem i lättsaltat vatten (Sparris i c:a 4 minuter och morötter i c:a 6 minuter).
Borsta potatisen och koka den i lättsaltat vatten.
Blanda potatis, sparris, morötter och vänd ner salladen. Riv citronskal över och ringla i honungen.
Lägg till några skivor ost, samt ringla över lite olja och salta.
Lägg upp salladen på ett fat och garnera med lite dill och det sista av osten.
Dela strömmingen och lägg dem på en plåt. Salta och kryddpeppra.
Ringla smält smör och rapsoljan över. Stek strömmingen i ugnen ca 4-5 minuter.
Ta ut strömmingen och lägg dem på
fatet.
Klicka ut gräddfilen.
Strömmingen smakar bäst när den är ljummen men fungerar även att servera kall.