Rosmarinstekt havsabborre med bulgur

Havsabborre är en fisk med vitt och fast kött. Lägg i lite saffran i bulgurkoket. Då får hela rätten smak och doft av bouillabaisse. Droppa gärna över lite grön örtolja.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

4 filéer av havsabborre, fjällad
salt
svartpeppar
olivolja
smör
2 kvistar färsk rosmarin
2 msk örtmos (se recept nedan)
3-4 vitlöksklyftor, skalade och skivade
Örtmos
2 sardellfiléer
2 kvistar rosmarin, repade blad
2 msk finhackad persilja
1-2 msk finhackad timjan, blanda gärna i lite citrontimjan om det finns
1 skiva kantskuret vitt formbröd
1 tsk fint stött fänkålsfrö
¾ dl olivolja
½ tsk salt, lite nymalen vitpeppar
3 vitlöksklyftor, rivna
Yoghurt-aioli
1 burk grekisk yoghurt, 5 dl
1-2 vitlöksklyftor, rivna
salt och peppar
1 dl vispgrädde

Tillagning

Börja med örtmoset: Lägg allla ingredienser i en matberedare eller mixer och mixa tills det blivit ett mos som ser ut som pesto.

Skär några snitt i skinnet på fisken. Det gör att den inte böjer sig i stekpannan. Salta och peppra runt om.

Hetta upp en stekpanna med olivolja och lite smör. Lägg rosmarinkvistarna och fiskfiléerna med skinnsidan ner. Tryck ner fisken med en stekspade tills det blivit lite färg på skinnet. Vänd filéerna och bred örtmos på det stekta skinnet. Ös med lite av fettet.

Lägg ner vitlöken i pannan, sänk värmen och låt fisken eftersteka tills den är klar.

Servera den nystekta fisken med en kryddig bulgur och en klick av min friska yoghurt-aioli. Det passar också bra med ugnsbakad tomatsallad

Yoghurt-aioli: Blanda yoghurten med vitlök.

Smaka av med salt och peppar.

Vispa grädden fluffig och rör ner den i yoghurten.

Fler liknande recept