Rödvinbärsgelé

Att göra sin egen hemgjorda gelé är väldigt enkelt och billigt om man har egna vinbärsbuskar.

Ingredienser (4 portion)

1 liter röda vinbär
1 dl strösocker per 1 dl bärsaft
parafin

Tillagning

Plocka och skölj bären.

Lägg dem i en syltgryta och sätt på värmen.

Häll på precis så mycket vatten att de inte bränner vid innan de ger ifrån sig sin egen saft.

Sjud tills bären har släppt ifrån sig all saft.

Sila alltihop genom en silduk.

Hetta upp saften till kokpunkten i grytan och värm samtidigt sockret i ugnen.

Häll det varma sockret i fruktsaften och koka kraftigt tills gelén börjar sätta sig - dock inte längre än 20 minuter.

Misstänker man att saften är i tunnaste laget bör man reducera den genom lätt kokning i c:a 10 minuter innan sockret tillsätts.

Häll på sterliserade burkar och försegla med parafin.

Fler liknande recept