
Ris à la Malta är en klassiker på det svenska julbordet. Här i en snyggare variant. Servera med ris à la Malta med saftsås.
Ris à la Malta är en klassiker på det svenska julbordet. Här i en snyggare variant. Servera med ris à la Malta med saftsås.
3 dl vatten
1 msk osaltat smör
½ tsk salt
1 ½ dl rundkornigt ris
8 dl mjölk
1 bit kanelstång
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
5 blötlagda gelatinblad
2 dl vispgrädde
Koka upp vatten, smör och salt.
Lägg i risgryn och låt koka tills vattnet kokat in helt.
Späd med mjölk och lägg i kanelstången.
Koka på svag värme tills grynen är mjuka, c:a 20 minuter. Rör noga så det inte bränns vid.
Rör ned socker, vaniljsocker och de blötlagda gelatinbladen i den varma gröten.
Vispa grädden och vänd ihop gröt och grädde när gröten svalnat.
Slå upp gröten i portionsformar.
Ställ det hela kallt till servering.