
Ripa är en vild hönsfågel med mört kött som har en kraftig viltsmak. Jaktsäsong på ripa i Sverige är begränsat och variererar från landskap till landskap mellan augusti och mars.
Ripa är en vild hönsfågel med mört kött som har en kraftig viltsmak. Jaktsäsong på ripa i Sverige är begränsat och variererar från landskap till landskap mellan augusti och mars.
1 kg ripa
salt
svartpeppar
Såsen
2 msk smör
1 lagerblad
1 krm timjan
2 dl vispgrädde
lite pressad citron
1 tsk konjak
Övrigt
12-15 små potatisar
Värm ugnen till 275°.
Ta ur riporna, men spara hjärta och lever.
Krydda fåglarna med lite salt och peppar inuti och bind upp dem till jämna former.
Koka potatisen.
Stek fåglarna på ett galler i långpanna i mitten av ugnen ungefär 20 minuter. Stäng av ugnen.
Skär upp fåglarna i mindre bitar och håll dem varma på uppläggningsfat övertäckt med aluminiumfolie i ugnen.
Bryt skroven i mindre bitar och bryn i lite smör med hjärta och lever i bitar. Tillsätt grädde, lagerblad och timjan. Koka ihop tills såsen fått önskad konsistens. Sila såsen och smaka av med lite citron, salt och peppar och konjak.