Alla älskar räksmörgås. Det borde finnas en förening som heter Räksmörgåsens vänner, och där skulle jag naturligtvis vara med. Men tänk så många konstigheter som serveras under detta namn varje dag i vårt avlånga land. Nej, det ska vara på riktigt!
En räksmörgås ska inte serveras på formbröd, det ska vara på ett gott vitt bröd. Och enbart med majonnäs och Rhode Island-sås, inget smör på brödet.
En riktig räksmörgås är mat för gudar, och vi vanliga dödliga får en smak av himmelriket!
Räksmörgås
1 kg pinfärska räkor med skal
4 skivor valfritt bröd
4 citronklyftor
4 skivade rädisor
8 lättkokta och delade färska gröna sparrisar
8-12 salladsblad
dillvippor
Majonnäs
3 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk slottsenap
2 dl solrosolja
1/2 dl livolja
salt och peppar
Rhode Island-sås
2 dl majonnäs
1 1/2 dl gräddfil
1 dl stark chilisås
1 msk nyriven pepparrot
några droppar tabasco
1 tsk cognac
1 tsk madeira
salt och peppar
Räksmörgås: Skala räkorna. Bre majonnäs på brödskivorna (uteslut smör). Lägg på rikligt med pillade räkor. Garnera med citronklyftor, rädisor, sparris, sallad och dill. Servera eventuellt med Rhode Island-sås.
Majonnäs: Lägg äggulor, vinäger, senap, salt och peppar i en bunke. Tillsätt oljan under vispning, lite i taget, tills såsen blir tjock.
Rhode Island-sås: Rör ihop ingredienserna i en skål. Låt såsen vila i kylen några timmar innan den serveras.