Räksoppa gör man bäst på en fond av räkskal, tomatpuré, rotfrukter och vitt vin. Det må var lite jobbigare, men betydligt godare än färdig räkfond.
Räksoppa
Ingredienser (8 portion)
Fond
2 liter räkskal
2 gula lökar
2 morötter
1 dl tomatpuré
1 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
5 dl vatten
1 dl olivolja
Soppa
5 dl grädde
salt
2-3 msk konjak
Tillagning
Dela lök och morötter i grova bitar.
Hetta upp olivolja i en stor kastrull. Fräs tomatpurén, räkskal och rotfrukterna i fem minuter. Lägg i cayennepeppar.
Häll över vitt vin och vatten och koka upp. Låt fonden puttra i 15 minuter på medelhög värme.
Sila av räkskal och rotfrukter.
Koka upp fond med grädde. Smaksätt med salt och konjak. Red soppan om det behövs.