Räkpaj med nyttigare pajdeg med mycket lågt kolhydratinnehåll. GI-pajdegen kan användas för att omvandla de flesta pajer till mer GI-korrekta pajer.
Räkpaj á la GI
Ingredienser (3 portion)
300 g nyskalade räkor (knappt 1 kg med skal)
3 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 dl grovhackad färsk dill
1 dl lagrad stark ost
salt
nymald svartpeppar
Pajdeg
100 g hyvlat kallt smör
130 g soyamjöl
40 g dinkelsikt
2 msk fiberhusk
1 msk rivet och finhackat citronskal
1 krm paprikapulver
lite vetemjöl
Tillagning
Blanda samtliga ingredienser, utom vetemjöl, till en pajdeg. Låt den vila i kylskåpet minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut pajdegen. Använd vetemjölet så att den inte klibbar fast vid kavel och underlag.
Tryck ut pajdegen i en pajform.
Förgrädda skalet i ugnen 10 minuter.
Rör ihop ägg, vispgrädde, ost och kryddorna.
Höj ugnen till 200 grader.
Lägg räkorna i skalet och häll sen på äggsmeten.
Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.