En lättlagad fransk ost- och skinkpaj som får anses vara en av de mest klassiska matpajerna. Som namnet avslöjar är ursprunget regionen Lorraine i nordöstra Frankrike.
Quiche Lorraine
Ingredienser (4 portion)
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 ½ msk kallt vatten
Fyllning
100 g rökt skinka
3 ägg
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
3 dl riven Herrgårdsost
Tillagning
Blanda smör och mjöl till en gryning massa.
Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen och klä en pajform med den. Picka hål i pajskalets botten.
Strimla skinkan och lägg ut i pajskalet.
Grädda pajskal och skinka i 10 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och ost. Häll blandningen i pajskalet.
Grädda hela pajen i ytterligare 20-25 minuter.
Servera med en tomat- och grönsallad.