Quattro stagioni

Quattro stagioni är en av svenskarnas favoritpizzor. Namnet betyder “de fyra årstiderna”. De symboliseras av räkor, skinka, musslor och champinjoner, oklart vilken som är för vilken årstid. Mitt på pizzan lägger man oftast ett kronärtskokshjärta, dels för att det är snyggt och dels för att det är gott.

Receptet är på en rejäl pizza, vill man ha mer så är det bara att dubblera receptet.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

Deg
12 g jäst
1 dl vatten, fingervarmt
¼ dl olivolja
½ tsk honung
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
Pizzasås
2 msk hackad lök
1 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
200 g krossade tomater
½ socker
½ tsk salt
nymald svartpeppar
½ msk torkad oregano
färsk basilika
½ lagerblad
2 msk tomatpuré
Fyllning
1 dl nyskalade räkor
½ dl strimmlad rökt skinka
1 dl musslor på burk
1 dl slantade champinjoner
1 inlagt kronärtskockshjärta
1 riven mozzarellaost
torkad oregano

Tillagning

Deg: Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, olivolja, honung, salt och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.

Låt jäsa minst i en halvtimme, men gärna längre.

Pizzasås: Värm en liten tjockbottnad kastrull med lite olivolja på botten. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem i kastrullen. Lägg i den hackade löken. Stek allt mjukt.

Häll i de krossade tomaterna, sockret, salt, nymald svartpeppar och koka i 15 minuter.

Lägg i oreganon, basilikan och lagerbladet och låt koka i 15 minuter. Rör om några gånger under tiden.

Tillsätt tomatpurén och rör runt. Smaka eventuellt av med mer salt och svartpeppar.

Låt svalna.

Sätt ugnen på 250 grader.

Kavla ut degen till en stor rundel.

Bred på de svalnade tomatsåsen.

Fyllning: Lägg ut räkor, rökt skinka, musslor och champinjoner på en fjärdedel av pizzan var.

Strö på mozzarellaosten och oregano.

Sätt kronärtskockshjärtat i mitten.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låts svalna lite och servera.

Fler liknande recept