Potatisterrin är lite elegantare än potatisgratäng men används på samma sätt.
Potatisterrin
Ingredienser (4 portion)
1 kg potatis
2 dl riven lagrad ost
2 vitlöksklyftor
salt
nymalen vitpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala potatisen och skiva mycket tunt (går enklast i en matberedare).
Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform.
Lägg i potatisskivor, ost, pressad vitlök och kryddor. Upprepa 3-4 gånger (gör inte för högt då ökar risken för att den trillar sönder). Tryck gärna till mellan varje lager.
Tryck till ordentligt efter sista lagret.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll på överst.
Vik över bakplåtspappret och ställ in i ugnen 1 ½ timme.
Låt svalna lite innan den stjälps upp på ett serveringsfat.