Potatissoppa med svamp, bacon och mejram

Potatissoppan blir mustig och mycket god om du följer receptet men man kan också ge samma soppa helt olika karaktärer beroende på vilka örter man vill ha i.

Ingredienser (4 portion)

500 g potatis, mjölig sort
2 morötter
1 bit purjolök
2 blekselleristjälkar
smör
rapsolja
1 ½ liter kött- eller hönsbuljong
1 lagerblad
1 dl grädde (kan uteslutas)
ca 100 g svamp, gärna trattkantareller, gula kantareller eller karljohansvamp, ta vad du har
½ paket bacon, ca 70 gram
½-1 msk finhackad mejram eller libbsticka
salt
vitpeppar

Tillagning

Skala potatisen och morötterna och skär i små tärningar.

Skölj och strimla purjolöken fint, skär bleksellerin i mindre bitar.

Värm lite smör och rapsolja i en gryta. Fräs potatis, morötter, purjolök, och selleri i några minuter. Tillsätt buljong och lagerblad. Låt det koka tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter.

Fiska upp lagerbladet och ungefär en tredjedel av potatis- och grönsaksblandningen, som ställts åt sidan.

Mixa grönsakerna som är kvar i grytan med en mixerstav eller kör allt i matberedaren. Tillsätt grädden, låt det koka upp och lyft bort grytan från värmen.

Skär svampen i skivor eller mindre bitar. Skär baconet i bitar och stek det i lite olja eller smör. Tillsätt svampen och stek tills den börjar få lite färg.

Rör ner den sparade potatis- och grönsaksblandningen i stekpannan. Smaka av med mejram eller libbsticka, salt och nymalen vitpeppar.

Nu är det dags att äta: Fluffa upp den varma soppan med mixerstaven. Häll upp i tallrikar och lägg på en sked av den varma baconröran.

Fler liknande recept