Porchetta är härlig italiensk slowfood. Servera med en potatissallad.
Porchetta
Ingredienser (6 portion)
1 stor finhackad lök
3 krossade vitlöksklyftor
olivolja
2 msk fänkålsfrön
1 msk malda kryddnejlikor
3 strimlade lagerblad
1 finhackad rosmarinkvist
2 kg färsk fläsksida (utan svål)
Tillagning
Fräs lök och vitlök i 2 msk olja och krydda.
När löken är mjuk, rör i 1 msk av fänkålsfröna, 2 tsk malda kryddnejlikor, lagerblad och rosmarin och låt dem koka i 1 minut. Låt svalna.
Lägg ut fläsket, fett nedåt. Bred den kylda lök blandningen över köttet och massera in det.
Rulla upp från den korta änden och knyt med snöre för att säkra.
Gnid i 1 msk olja och resterande fänkålsfrön och malda kryddnejlikor.
Slå in i plastfolie och låt vila i upp till 24 timmar.
Ta fläsk ur kylen minst 2 timmar i förväg så att det rumstempereras.
Värm ugnen till 175 grader.
Laga i nederdelen av ugnen i 3 timmar.
Slå in i aluminumfolie och låt vila på varm plats i 20 minuter
Skiva upp och servera med potatissallad.