Pommes boulangère

Pommes boulangère, eller bagarens potatis, är ett smakrikt potatistillbehör som kan användas på samma sätt som potatisgratäng.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

1 kg mjölig potatis
80 g smör
2 gula lökar
några kvistar färsk timjan
1-2 klyftor vitlök
1 liter hönsbuljong

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva potatisen med mandolin eller vass kniv i skivor à 3 millimeter. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten.

Skala och skiva löken tunnt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna. Fräs lök, vitlök och timjan på svag värme tills löken är mjuk.

Häll av vattnet och torka potatisskivorna med hushållspapper.

Smörj en ungsfast form och lägg först ett lager potatisskivor, bred sen ut hälften av löken över dem, sen ett nytt lager potatis. Därpå resten av löken och ännu ett lager potatis.

Koka upp hönsbuljongen och häll den försiktigt över potatisen. Klicka ut det resterande smöret ovanpå potatisen. Baka i ca 35-40 minuter tills potatisen är mjuk och översta lagret lätt brynt.

Fler liknande recept