Pluras fisksoppa

Denna soppa är gjord efter principen man tager vad man haver, ja inte riktigt, fisken simmar ju inte in i kylskåpet av sig själv. Men man tager av vad som finns i fiskdisken, efter att först ha tittat i plånboken.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

750 - 1000 g fisk, exempelvis torsk (kolja, sej, etc), hälleflundra, lax, marulk
blåmusslor
räkor
2 vitlökar, hackade
1 purjolök, skivad
1 morot, skuren julienne (strimlad som tändstickor)
2 selleristjälkar, skurna till julienne
10 sugarsnaps, skurna till julienne
saffran
4 tomater, hackade
1 glas vitt vin
2 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
salt
peppar
saften av 2 apelsiner

Tillagning

Börja med att fräsa grönsakerna, utom tomaterna, i en stor gryta eller kastrull

Tillsätt efterhand saffran, fortsätt röra en stund.

Häll i tomaterna och låt dem svettas en stund under omrörning. Tillsätt sedan vin och vatten och låt koka upp.

Sänk värmen så att soppan bara sjuder, lägg ner 2 buljongtärningar, rör om så att de löses upp. Smaka av, det ska vara en svag fisksmak.

Salta och peppra, tillsätt eventuellt mer buljongtärning om du vill ha starkare smak.

Låt soppan sjuda under lock i 10 minuter och tillsätt sedan den pressade apelsinjuicen, fisken och skaldjuren.

Fastare fisk som marulk och hälleflundra tar längst tid så lägg ner den först. Räkorna ska bara bli varma så tillsätt dem sist.

Servera med en bit bröd och en klick aioli.

Fler liknande recept