Det finns utskrattade maträtter, det finns totalt utskrattade maträtter och så finns det plankstek. Denna 70- och 80-tals klassiker är dock betydligt godare än sitt rykte. Man kan givetvis göra den utan planka och det blir också gott, men det blir såklart inte plankstek.
Plankstek med fläskfilé
Ingredienser (4 portion)
1 kg potatis
1 äggulor
50 g smör
1 msk grädde
salt och malen vitpeppar
1 krm riven muskonöt
2 tomater
800 g fläskfilé
200 g färska champinjoner
bearnaisesås
Tillagning
Skala och koka potatisen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa den färdigkokta potatisen med grädde, äggula, smör till ett jämt mos. Använd gärna elvisp.
Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Häll moset i en spritspåse med stort tyll och spritsa ut på fyra avbrända plankor.
Halvera tomaterna och lägg dem på varsin planka.
Gratinera plankorna i ugnen i 15-20 minuter tills moset fått fin färg.
Skär champinjonerna i kvartar eller skivor. Stek dem i smör i stekpanna.
Ansa och skär fläskfilén i bitar, krydda med salt och peppar och stek den i lite smör i stekpanna.
Ta ut plankorna och lägg på fläskfilén, champinjonerna och bearnaisesåsen.