En pizza som nästan borde döpas om till Svezia eftersom den har många svenska smaker.
Pizza Francescana
Ingredienser (4 portion)
25 g jäst
½ tsk salt
2 dl vatten
2 msk olivolja
5-6 dl vetemjöl
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
salt
nymald svartpeppar
100 g färska champinjoner
1 msk smör
200 g kokt skinka
2 mozzarellor
svarta oliver
torkad oregano
färsk timjan
Tillagning
Smula jästen i en bunke.
Rör ut jästen med vattnet och tillsätt olja och salt och arbeta in så mycket mjöl att degen blir smidig.
Forma degen till 4 runda bollar.
Låt jäsa minst en timme under duk.
Koka upp de krossade tomaterna i en kastrull.
Tillsätt pressade vitlöksklyftor, persilja, salt och svartpeppar.
Låt koka ihop 5 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär champinjonerna i bitar och fräs dem.
Strimla skinkan och riv mozzarellan.
Kavla ut degen i tallriksstora rundlar.
Lägg degrundlarna på plåtar med bakplåtspapper.
Fördela såsen på degen men lämna lite runt kanten rent.
Strö på champinjonerna, skinkan, osten och till sist några oliver.
Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
Strö över torkad oregano och garnera med färska timjan.