Pizza Altamarea

Vegetarisk, vacker och färgstark pizza från Veneto.

Ingredienser (2 portion)

Pizzadeg
5 g öljäst
5 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl av typen 00 eller vetemjöl special
10 g salt
2 msk olivolja, extra virgine
Fyllning
100 g mozzarella, riven
50 g ricottaost, i bitar
80 g körsbärstomater
1 msk olivolja
ca ½ msk salt
1-2 tsk torkad oregano
½-1 grön zucchini, tunt skivad
olivolja extra virgine
50 g parmesan, hyvlad
80 g rosésallad, riven i bitar

Tillagning

Pizzadeg: Smula jästen i en bunke och lös den i det ljumma vattnet. Tillsätt mjölet "regnande" och rör lite grann. Tillsätt saltet upplöst i oljan. Blanda och knåda med dina båda händer tills du får en elastisk, slät och sammetslen deg.

Låt sedan degen vila på en ren yta, övertäckt av en fuktig bumullshandduk. Jästiden varierar mellan 10 och 30 minuter; den kortare tiden om rumstemperaturen är hög, den lägre om det är svalt.

Därefter formar du små degbullar på ungefär 200 gram. Placera degbullarna i en mjölad behållare med lock (så att ingen luft kommer in). Låt jäsa i rumstemperatur 3-4 timmar.

När bullarna är jästa är de redo att dras ut. Ta bullen och dra ut den tills de blir en tunn rund platta (pizzabotten). Smörj en plåt eller ugnsform (ca 30 cm i diameter) med lite olja och lägg på den sträckta pizzadegen

Sätt ugnen på 225-250 grader.

Fyllning: Strö över mozzarella.

Skär körsbärstomaterna i halvor och blanda dem med olja, salt och oregano.

Skär mycket tunna skivor av zucchinin, gärna med en mandolin eller osthyvel, och lägg dem på pizzan tillsammans med körsbärstomaterna.

Grädda 10-15 minuter. Då pizzan är färdig ringlar du över lite olja och strör över hyvlad parmesan och rosésallad samt fördelar ricottaosten i små klickar med hjälp av en sked.

Fler liknande recept