Piroger är bra både som bjudmat, picnic-matsäck och lunchlåda. Allra godast är piroger om man serverar nygräddade med en fräsch sallad till.
Nedan finns några förslag på fyllningar till piroger, men man kan ha i det mesta bara det inte är för vattnigt.
strong>Deg
15 g jäst
75 g smör
1 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 ägg
360 g (6 dl) vetemjöl
Rimmad lax
250 g fryst laxfilé
1 ½ msk salt
1 msk strösocker
4 hackade hårdkokta ägg
½ hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
nymald svartpepper
Deg: Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till 37 grader. Blanda med jästen.
Tillsätt mjölet och saltet och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa i 60 minuter. Slå gärna ned degen efter halva tiden.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen till 3-4 mm tjocklek och ta ut rundlar ca 12 cm i diameter. Upprepa till all deg är slut.
Rimmad lax: Lägg den frysta laxen tillsammans med salt och socker i en skål med lock. Blanda ordentligt. Låt ligga i minst 3 timmar.
Hacka laxen och blanda med resten av ingredienserna.
Fyll med önskad fyllning.