Picanha med pebresås och svarta bönor

Picanha är det brasilianska namnet på rostbiffkappan eller locket. Du kan alternativt använda rumpstek eller hel bit rostas. Vassa köttknivar är på sin plats vid servering.

Ingredienser (8 portion)

1 ½ kg rostbifflock/picanha med fettkappa
grovt salt och nymald svartpeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
Pebresås
6 vitlöksklyftor
5 dl repade korianderblad eller persilja
2 urkärnade röda dutch chile/spansk peppar
½ dl färskpressad citronsaft
1 dl jungfru-olivolja
1 stor rödlök, finhackad
salt
3 burkar svarta bönor
oregano
4 tomater, skurna i grova bitar
4 avokador, skurna i klyftor

Tillagning

Börja med pebresåsen. Mixa vitlök, koriander, chilepeppar, citronsaft och olivolja i en matberedare med vass kniv. Använd alternativt en stavmixer. Tillsätt sedan rödlöken och smaka av med salt. Ställ åt sidan tills det är dags att servera.

Värm ugnen till 175 grader. Skåra ett rutmönster i kappan på köttet och krydda med grovt salt och svartpeppar. Krydda köttsidan med salt, peppar, spiskummin och koriander. Hetta upp en stekpanna, lägg i rostbifflocket först med fettet nedåt och stek cirka 4 minuter på varje sida.

Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Lägg in rostbifflocket i ugnen och stek ytterligare 15-16 minuter eller till köttets innertemperatur nått 47 grader. Ta ut köttet, slå in i folie och låt vila 6 minuter eller tills innertemperaturen nått 53-55 grader.

Låt svarta bönor småkoka i sitt spad medan köttet steks. Smaka av med oregano och eventuellt lite salt. Skär upp tomater och avokado under tiden.

Servering: Skär upp köttet i mycket tunna skivor och servera med bönor, pebresås, tomater och avokado.

Fler liknande recept