Detta är Melker Andersson variant på den klassiska desserten Peach Melba.
Persikor Melba
Ingredienser (4 portion)
2 dl färska hallon
4 konserverade eller färska persikor, i klyftor
½ liter vaniljglass
färsk mynta
½ dl pistagenötter, grovhackade
Hallonsås
500 g frysta hallon, tinade
½ dl socker
½ dl vatten
Sockerkaka
50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ citron, rivet skal av
1 dl mjölk
smör, till formen
ströbröd, till formen
florsocker
Tillagning
Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en avlång form eller sockerkaksform på ca 1 ½ liter
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och ägg i en bunke tills smeten är porös.
Blanda mjöl, bakpulver och citronskal i en bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör tills smeten är jämn och slät och häll över den i formen.
Grädda sockerkakan på galler i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
Ta kakan ur ugnen och låt den stå kvar i formen några minuter.
Stjälp upp kakan på galler och låt svalna, antingen under formen eller under en bakduk.
Pudra kakan med florsocker.
Hallonsås: Blanda, mixa slätt och passera genom sil.
Fördela 2 dl av hallonsåsen i 4 glasscouper.
Dela sockerkakan i två delar. Spara den ena halvan. Skär den andra halvan i mindre bitar.
Varva sockerkaka, hallon, persikor och glass ovanpå. Toppa med myntablad och pistagenötter.