Persikor Melba

Detta är Melker Andersson variant på den klassiska desserten Peach Melba.

Ingredienser (4 portion)

2 dl färska hallon
4 konserverade eller färska persikor, i klyftor
½ liter vaniljglass
färsk mynta
½ dl pistagenötter, grovhackade
Hallonsås
500 g frysta hallon, tinade
½ dl socker
½ dl vatten
Sockerkaka
50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ citron, rivet skal av
1 dl mjölk
smör, till formen
ströbröd, till formen
florsocker

Tillagning

Sockerkaka: Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en avlång form eller sockerkaksform på ca 1 ½ liter

Smält smöret och låt svalna något.

Vispa ägg och ägg i en bunke tills smeten är porös.

Blanda mjöl, bakpulver och citronskal i en bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör tills smeten är jämn och slät och häll över den i formen.

Grädda sockerkakan på galler i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.

Ta kakan ur ugnen och låt den stå kvar i formen några minuter.

Stjälp upp kakan på galler och låt svalna, antingen under formen eller under en bakduk.

Pudra kakan med florsocker.

Hallonsås: Blanda, mixa slätt och passera genom sil.

Fördela 2 dl av hallonsåsen i 4 glasscouper.

Dela sockerkakan i två delar. Spara den ena halvan. Skär den andra halvan i mindre bitar.

Varva sockerkaka, hallon, persikor och glass ovanpå. Toppa med myntablad och pistagenötter.

Fler liknande recept