
En klassisk svensk krögarrätt, som numera ofta säljs förberedd i mataffären. Vill man ha äkta oxfilé, och det vill man, får man dock göra den själv. Servera pepparsteken med den goda konjakssåsen.
En klassisk svensk krögarrätt, som numera ofta säljs förberedd i mataffären. Vill man ha äkta oxfilé, och det vill man, får man dock göra den själv. Servera pepparsteken med den goda konjakssåsen.
4 bitar oxfilé, c:a 3 cm tjocka
1 tsk grovstött svartpeppar
1 tsk grovstött rosépeppar
1 tsk grovstött grönpeppar
1 tsk grovstött havssalt
Rödvins- och konjakssås:
1 liten gul lök
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
2 ½ dl rött vin
1 tsk nymald svartpeppar
50 g smör
1 msk konjak
ev. salt
Blanda salt och peppar.
Rulla oxfilébitarnas kant i blandningen så det blir ett jämt lager runt om.
Hacka löken och fräs den i lite smör i en kastrull.
Slå på buljong och vin och koka ihop till cirka 2 dl.
Tillsätt svartpeppar.
Ta såsen av värmen och rör ner smöret i klickar.
Smaksätt med konjak och eventuellt salt.
Stek biffarna i het panna, 2-4 minuter på sida. Dom ska vara röda eller rosa inuti.
Slå såsen över köttet och servera.