Pepparstek

En klassisk svensk krögarrätt, som numera ofta säljs förberedd i mataffären. Vill man ha äkta oxfilé, och det vill man, får man dock göra den själv. Servera pepparsteken med den goda konjakssåsen.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

4 bitar oxfilé, c:a 3 cm tjocka
1 tsk grovstött svartpeppar
1 tsk grovstött rosépeppar
1 tsk grovstött grönpeppar
1 tsk grovstött havssalt
Rödvins- och konjakssås:
1 liten gul lök
2 dl vatten
½ köttbuljongtärning
2 ½ dl rött vin
1 tsk nymald svartpeppar
50 g smör
1 msk konjak
ev. salt

Tillagning

Blanda salt och peppar.

Rulla oxfilébitarnas kant i blandningen så det blir ett jämt lager runt om.

Hacka löken och fräs den i lite smör i en kastrull.

Slå på buljong och vin och koka ihop till cirka 2 dl.

Tillsätt svartpeppar.

Ta såsen av värmen och rör ner smöret i klickar.

Smaksätt med konjak och eventuellt salt.

Stek biffarna i het panna, 2-4 minuter på sida. Dom ska vara röda eller rosa inuti.

Slå såsen över köttet och servera.

Fler liknande recept