Greklands svar på lasagne heter pasticcio. Pasticcio består av pasta, lammköttfärssås och vitsås.
Pasticcio
Ingredienser (4 portion)
500 g penne rigate
salt
nymald vitpeppar
Lammköttfärssås
500 g lammfärs
1 gul lök
1 burk hela tomater
1 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 msk smör
Vitsås
50 g smör
¾ dl vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
nymalen vitpeppar
1 krm riven muskot
1 dl riven ost
2 ägg
Tillagning
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken utan att den får färg i en gryta. tTillsätt vitlöken och rör om.
Lägg i färsen och rör om och fördela med en trägaffel så att färsen blir smulig och brynt.
Skär tomaterna grovt och spara spadet.
Tillsätt tomaterna med sitt spad, vinet, timjan, rosmarin och paprika, krydda med salt och vitpeppar.
Låt småkoka i 30 minuter utan lock, späd eventuellt med mer vin så att det inte kokar torrt.
Koka pastan ett par minuter kortare tid än vad det står på förpackningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält 50 g smör i en kastrull.
Rör ner vetemjölet, rör om väl och fräs någon minut utan att det tar färg.
Sätt sedan till mjölken lite i taget medan du vispar kraftigt.
Smaksätt med ½ tsk salt, nyriven muskot och nymalen peppar.
Smörj en ugnssäker form. Varva pasta, ost och köttfärsröra.
Vispa upp äggen och blanda med såsen och häll den över.
Ställ mitt i ugnen och baka 30 minuter.