En rustik och smakrik medelhavsrätt som härstammar från Spanien. Paella finns i många olika varianter, man tog helt enkelt det som fanns till hands för tillfället. Den lagas traditionellt över öppen eld i ett runt järnkärl med två stora handtag, som heter just paella.
Paella
Ingredienser (6 portion)
1 st kyckling
2 st chorizo
1 dl olivolja
1 gul lök
1 st grön paprika
1 st röd paprika
3 st späda kronärtskockor
4 vitlöksklyftor
3 dl okokt ebroris
2 dl vitt vin
0,5 dl pressad citron
färsk timjan
lagerblad
salt och peppar
500 g blåmusslor
2 dl frysta ärter
2 pkt saffran
200 g räkor med skal
Tillagning
Skär kycklingen i halvstora bitar. Bryn kycklingbitarna i olivolja i en rymlig gryta tills de fått fin färg.
Skala och hacka löken. Tillsätt löken i grytan och pressa över vitlöken, fräs i ytterligare ca 2 minuter.
Tillsätt ris, vitt vin, vatten för 3 dl ris och citronsaft. Krydda med saffran, färsk timjan och lagerbladen. Smaka av med salt och peppar. Låt koka i ungefär 5 minuter under lock.
Skär chorizon i stora bitar. Kärna ur och hacka paprikorna grovt. Halvera kronärtskockorna på längden. Tillsätt paprika, kronärtskockor, chorizo och musslor.
Koka ytterligare ca 15 minuter. Tillsätt ärtorna och saffran, rör om och koka färdigt på svag värme under lock i 3-4 minuter.
Skala under tiden räkorna och fördela ut dem på paellan vid servering.