En Schweizisk klassiker som var mäkta populär även på våra breddgrader på 70-talet. Och nu, något oväntat, är ostfonduen trendig igen.
Fondue med gruyère- eller emmentalerost är den mest kända och den kommer ursprungligen från Neuchâtel.
En Schweizisk klassiker som var mäkta populär även på våra breddgrader på 70-talet. Och nu, något oväntat, är ostfonduen trendig igen.
Fondue med gruyère- eller emmentalerost är den mest kända och den kommer ursprungligen från Neuchâtel.
1 vitlöksklyfta
4 dl torrt vitt vin
600 g gruyère- eller emmentalerost
1 msk potatismjöl
1 msk kirschwasser
lantbröd
Gnid fonduegrytan med en skalad vitlöksklyfta.
Häll i det vita vinet och låt det koka upp.
Riv osten.
Tillsätt den osten, rör om och koka upp igen. Rör fondun med en träslev till en slät massa.
Lös upp potatismjölet i körsbärsbrännvin och rör ner det i ostmassan.
Skär lantbrödet i stora tärningar. (Se till att varje brödtärning har en skorpsida kvar så att brödet sitter stadigt på gaffeln.)
Fonduegrytan ställs mitt på bordet på en brännare på svag värme.
Sätt en brödbit på gaffeln och doppa i ostmassan.