
Traditionell italiensk kalvgryta.
Traditionell italiensk kalvgryta.
2 kg kalvlägg, i skivor 2-3 cm tjocka
50 g smör
2 1/2 tsk salt
4 msk vetemjöl
3 dl stark buljong (1 burk outspädd consomme)
8 smålökar
800 g konserverade tomater eller 8-10 skållade, skalade tomater
1/2 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor,krossade
2 lagerblad
1 1/2 tsk torkad basilika
1 tsk timjan
1 stor morot, skuren i slantar
1 bit (100 g) rotselleri, skuren i slantar
Till garnering:
1/2 dl hackad persilja
2 msk rivet citronskal
Hetta upp smöret så att det blir brynt brynt (165° grader), lägg i köttet och bryn det på båda sidor. Salta och peppra. Flytta över köttet till en gryta.
Strö över vetemjölet och späd med buljong.
Bryn löken i smör (155 grader) och lägg den i grytan.
Tillsätt tomater (med spad), persilja, vitlök, lagerblad, basilika och timjan. Lägg lock på grytan och låt rätten koka på svag värme tills köttet är mört, 1 1/2-2 timmar. Tillsätt morot och selleri efter ungefär halva koktiden. Om såsen ser tunn ut,låt grytan koka kraftigt utan lock de sista minuterna, så att såsen kokar ihop och blir simmig. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och citronskal.
Servera kokt bandspagetti och riven ost till. Avsluta gärna med en god grönsallad.