Moussaka

Moussaka äts traditionellt i alla länder nordöst om Medelhavet. Men mest utbredd är den i Grekland och Turkiet. Det här moussaka-receptet är en grekisk variant.

Ingredienser (6 portion)

4 auberginer
havssalt
olivolja
3 potatisar
1 dl ströbröd
1 dl riven ost
Ostsås
½ dl olivolja
5 dl mjölk
½ dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
2 dl riven ost
havssalt
svartpeppar
Lammfärssås
1 stor gul lök
olivolja
400 g lammfärs
400 g krossad tomat
1 dl vitt vin
vitlök
havssalt
peppar

Tillagning

Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor och strö på havssalt. Låt ligga i minst en halvtimme.

Ostsås: Blanda olivolja, mjölk och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt småkoka några minuter.

Tillsätt havsalt, nymald svartpeppar, riven ost och de uppvispade äggen. Låt svalna.

Lammfärssås: Hacka löken och fräs upp i olivolja.

Tillsätt lammfärsen och finfördela den under bryningen.

Blanda i de krossade tomaterna, vitlök, havssalt, nymald svartpeppar och vitt vin. Låt småkoka i ungefär 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skölj aubergineskivorna och torka dem. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Lägg aubergineskivorna i en stor ungsfast form.

Skala potatisen och skiva i tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå aubergineskivorna.

Bre ut lammfärssåsen över potatisen och därefter ostsåsen på lammfärssåsen. Avsluta med ströbröd och riven ost överst.

Grädda mitt i ugnen i ungefär 40 minuter. Låt svalna betydligt innan servering.

You May Also Like

1.Montague Terrace

En härlig rätt!
2.Molle

Detta kommer jag göra igen!
3.lilja09

mums ,lita mindre svartpeppar nästa gång .övrigt riktigt gött.böt ut lammfärsen mot blandfärs 60/40.


* = Obligatoriskt fält