Få har invändningar mot sjömanshustruns sätt att tillaga musslor. Faktum är att det har blivit grundreceptet till hur blåmusslor tillagas. Brukar vara gott tillsammans med vällagade pommes frites och ett glas torrt vitt vin.
Moules à la marinière
Ingredienser (4 portion)
Musslor
2 kg blåmusslor
3 msk olivolja
5 finhackade schalottenlökar
½ fänkål, hackad
3 vitlöksklyftor
5 persiljekvistar
lagerblad
3 dl vitt vin
4 dl grädde
salt
vitpeppar
Beurre manié-redning
2 msk smör
1 msk mjöl
Garnering
1 knippa hackad persilja
Tillagning
Borsta och skölj musslorna i kallt vatten. Släng spruckna och öppna musslor.
Stek fänkål, lök, persiljakvistar och vitlök i olivolja i en stor kastrull.
Lägg i musslor och vin. Koka under lock tills musslorna öppnat sig.
Sila över musselspadet i en annan kastrull. Låt musslorna ligga kvar i den stora kastrullen under lock så att de håller sig varma.
Koka ihop musselspadet med grädde tills drygt hälften återstår. Red med beurre manié och smaka av med salt och vitpeppar.
Häll såsen över musslorna och dekorera med hackad persilja.