Moqueca är en traditionell brasiliansk rätt med rötter i maya-kulturen.
Som tillbehör passar kokt ris.
Moqueca är en traditionell brasiliansk rätt med rötter i maya-kulturen.
Som tillbehör passar kokt ris.
600 g fiskfilé, av t.ex. gös
½ dl färskpressad limejuice
1 tsk salt
2 gula lökar
1 stor vitlöksklyfta
2 gröna chilifrukter
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk koncentrerad fiskfond
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad koriander
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
200 g skalade räkor
4 salladslökar
Skär fisken i 3-4 cm stora tärningar marinera en kvart med limejuice och salt.
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja.
Tillsätt krossade tomater, fiskond, persilja och koriander. Låt sjuda i 10-12 minuter.
Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp.
Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 7-8 minuter.
Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.
Strimla och strö över salladslöken.
Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med kokt ris.