God matjestårta som passar bra på både till studentbuffén, midsommarafton och sommarfesten. Matjessilltårtan kan göras någon dag i förväg och förvaras i kylen.
Matjestårta
Ingredienser (10 portion)
Botten
50 g smör
300 g kantskuren kavring
Fyllning
200 g matjessill
4 gelatinblad
1 röd lök
1 burk creme fraiche
3 dl gräddfil
1 msk spad från matjessillen
½ tsk nymald svartpeppar
1 nypa salt
Garnering
löjrom
hackad färsk gräslök
finhackad röd lök
hackat kokt ägg
Tillagning
Botten: Smält smöret.
Lägg kavringen i en mixer och kör till smulor.
Blanda smält smör och kavring. Tryck ut i en rund form med löstagbar kant.
Fyllning: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
Hacka sillen och finhacka rödlöken. Blanda matjessill och röd lök med crème fraiche och gräddfil.
Krydda med spad, svartpeppar och salt.
Ta upp gelatinbladen (utan att krama ur) och smält på svag värme i en kastrull på spisen. Rör ner i smeten. Häll på kavringsbottnen.
Ställ kallt i ca 3 timmar.
Garnering: Flytta tårtan till ett tårtfat och dekorera med löjrom, hackad färsk gräslök, hackad röd lök och gräslök samt hackat kokt ägg.