Lyxig rabarberpaj

Rabarber kan användas till mycket, bland annat rabarbersaft, rabarberkompott och rabarberchutney. Men frågan är om inte rabarberpaj är det allra godaste man kan använda denna svenska primör till. Du hittar fler smarriga rabarberpaj recept på rabarberpaj.se.

Ingredienser (8 portion)

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
Rabarberfyllning:
400 g rabarber
1 ¼ dl socker
2 krm mald ingefära
1 tsk vaniljsocker
Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
2 st medelstora ägg
50 g flagad mandel

Tillagning

Smält smöret i en kastrull.

Dra den av värmen och blanda ner mjöl, socker, salt till en smulig deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm. Kyl 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

Förgrädda pajskalet i nederdelen av ugnen ca 10 min.

Rabarberfyllning:: Skär rabarbern i små kvadratiska bitar.

Koka dem mjuka med socker och ingefära i ca 15 minuter.

Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsockret.

Mandelfyllning: Skär mandelmassan i bitar, kör snabbt ihop den med äggen i matberedare.

Häll rabarberfyllningen i pajskalet.

Häll mandelfyllningen över och strö på den flagade mandeln.

Grädda på nedersta falsen ca 30 min.

Låt pajen svalna, servera den med vispad grädde och glass.

Fler liknande recept